Bo Burgmans: ”Er is geen enkel bedrijf zoals dat van ons!”

Bruns bestaat dit jaar 60 jaar en viert daarom feest. Bo Burgmans, die samen met zijn broer Pim Burgmans inmiddels de drijvende kracht achter het bijzondere bedrijf is, vertelt over het heden en het verleden van het bedrijf, maar ook over wielrennen. Bo: “Bruns maakt al zolang ik me kan herinneren onderdeel uit van het sponsorpakket van de Wielerronde van Luyksgestel.”

Oprichting

Bo vertelt: “Bruns is in 1963 opgericht door Hans Bruns en begon als maquettebouwer voor woningen en wegenbouwprojecten. Begin jaren 70 kwam Philips echter met de vraag om het Evoluon te herinrichten. Het Evoluon werd daarmee het eerste ‘science centrum’ van Nederland waar bezoekers natuurkundige fenomenen écht konden ervaren en overal aan mochten zitten. We mochten er niet alleen de nieuwe inrichting verzorgen maar ook het onderhoud. Dit was een belangrijke stap voor Bruns.”

Philips en Neeltje Jans

Lange tijd bezorgde Philips Bruns veel werk. Zo maakte Bruns showmodellen voor Philips en een groot scheerapparaat voor op beurzen. “Later kwamen er vragen vanuit de waterwerken. Het is natuurlijk ook best bijzonder dat we dat als Nederland voor elkaar hebben gekregen. Als je nu naar Neeltje Jans gaat, vind je daar nog altijd de tentoonstelling van toen en die doet het nog steeds. Onze naam staat er ook nog op!”, vertelt Bo.

Overname door Jan

Bo gaat verder: “In 1999 nam Jan Burgmans, ons pap, het bedrijf over. Er werkten toen 22 medewerkers die allemaal erg goed in hun vak waren. Er zat veel kennis van techniek en interactie in het bedrijf.” Het was Jan die het bedrijf met zijn drive liet groeien. Er volgde veel werk in Groot-Brittannië. Bo: “Er zijn daar veel centra gebouwd om technische educatie te stimuleren. We werden daardoor in heel Europa een grote naam. Toen ons pap op zoek ging naar  een bredere dekking van risico’s, gingen we er inrichting bij doen.”

Nationaal Militair Museum in Soesterberg

In 2012 gebeurde er iets dat zowel voor Bruns als voor Bo een ommekeer betekende. Bo: “We wonnen een grote opdracht. We mochten namelijk samen met een consortium het Nationaal Militair Museum in Soesterberg inrichten. Deze opdracht zorgde voor een groei in de organisatie en de organisatiestructuur. Het project was op basis van een DBFMO-contract. Dat wil zeggen dat het totaalpakket onze verantwoordelijkheid was, van Design tot Build, Finance, Maintain en Operate. Van start tot finish hadden we twee jaar de tijd. We hebben door deze klus een grote stap gezet. En voor mij was dit mijn eerste grote project voor Bruns.”

Projecten die een verhaal vertellen

Bruns trok de lijn van dat project daarna door. Er volgden meer grote integrale en complexe projecten. Bo: “Wij gingen echte belevingen creëren, de zogenaamde brand experiences.” Daarna volgen een  aantal voorbeelden: “Voor de eigenaar van Lidl, die zich hard maakt voor educatie in de regio Heilbronn, richten we twee verdiepingen van een science center in. In Brussel zijn we dé bierbeleving van België aan het installeren, namelijk Belgium Beer World. En we vertellen het verhaal van de klokkenindustrie in De Peel.” Eigenlijk vatten deze voorbeelden het werk van Bruns samen. “We doen projecten die een verhaal vertellen.”

De Ploeg

Bo en Pim trokken beide in 2013 in de zaak en zijn toen mee gaan lopen: “Maar het was ons pap die in de jaren daarna het lef had om De Ploeg te kopen.” De Ploeg was ooit een weverij voor unieke stoffen voor onder andere gordijnen. Het gebouw werd ontworpen door de bekende architect én meubelontwerper Gerrit Rietveld en het omvangrijke park er omheen door landschapsarchitecte Mien Ruys. De karakteristieke fabriek bleef door de overname zijn uitstraling behouden en er werd een bezoekerscentrum ingericht. Tot op de dag vandaag zorgt Bruns ervoor dat de kunstbeweging ‘De Stijl’, waar Gerrit Rietveld lid van was, blijft leven in Bergeijk.

Anno nu

Bo en Pim hebben inmiddels hun stempel gedrukt op Bruns. “Sinds de verbouwing van De Ploeg zijn wij meer en meer de rol van ons pap over gaan nemen en zijn we gaan werken vanuit onze eigen visie.” Momenteel werken er ongeveer 110 mensen bij Bruns: 45 met een organiserende of voorbereidende rol, 65 die dingen kunnen maken en tot leven kunnen wekken. De materialen waarmee zij werken zijn divers en uitlopend. “Zo maken we nu ook vitrines, met name voor de Franse markt. Die Fransen zijn chauvinistisch en trots. Zij laten hun spullen graag zien, vooral aan toeristen.” Bo: “Goeie en handige mensen zijn daarom altijd welkom en mogen komen solliciteren. Maar dan wel twee dagen na de kermis!”

Wielerronde van Luyksgestel

Want ja, die kermis, daar weet Bo ook nog wel wat over te vertellen. “Ik heb zelf tot mijn 26e gekoerst, dat was in 2016. Ik heb zelf ook 5 of 6 keer meegedaan aan de Wielerronde van Luyksgestel, zelfs een keer op mijn verjaardag. En mijn vriendin, Maaike, heeft hem ooit bij de dames gewonnen. Luyksgestel is eigenlijk altijd wel bijzonder geweest. Het gaat zo verschrikkelijk hard daar in dat wielerdorp.” Bo is altijd van de partij. “Ja, en ik ben dinsdag vrij.”

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *