Jos Bax: ”Die kampeertenten bleken een heel goede keuze!”

Met een in het oog springend pand, een prachtige staat van dienst en met een familie als drijvende kracht is Bax Totaalrecreatie bekend in de gemeente Bergeijk en ver daarbuiten. Het bedrijf werd opgericht in 1969 en baande zich sindsdien een weg tussen stoelreparaties, hondenmanden en bandstellen om uiteindelijk uit te komen bij tenten. De familie Bax, bestaande uit vader Jos, moeder Mien en zoons Mark en John vertellen in gezamenlijkheid over hun bedrijf. Mien: “We hebben echt van alles gedaan, tot we bij tenten uitkwamen. Rond 1992 namen die een enorme vlucht. Na de tenten kwamen als het ware nóg veel meer tenten.”

 Kampeertenten

Jos vertelt over het ontstaan van Bax Totaalrecreatie: “We startten in 1969 ons bedrijf aan de Burgemeester Magneestraat in Bergeijk. Dit was geen gemakkelijke start. We startten destijds onder andere met loonconfectie, maar deden ook veel andere dingen. Het was maar net wat er op ons pad kwam. Zo hebben we ook nog bandstellen voor gasmaskers gemaakt”. De groei van het bedrijf zette in toen de familie onder de naam ‘Baco Falco’ zelf kampeertenten ging maken. “We handelden daarnaast ook nog een tijdje in caravans, maar die kampeertenten bleken een heel goede keuze.”

Het ontstaan van de ronde voortent

John gaat verder: “We onderscheidden ons omdat we vooruitstrevend waren. We ontworpen als eerste piramidetenten. Daarna kwamen de tenten met ramen en vervolgens de tenten met de ‘drempelvrije ingangen’. Maar omdat we zelf ook ervaarden dat het opzetten van deze tenten redelijk bewerkelijk was, ontwikkelden we de tunneltent die we qua ontwerp baseerden op de nishut. We kwamen met elkaar écht in een stroomversnelling toen een klant ons in 2001 vroeg om een ronde voortent. De eerste reacties waren: “Wat is dat voor een gek ding.” Maar al snel werd ook dit een populair product.”

Unico

Die populariteit maakt dat Bax Totaalrecreatie het bedrijf is dat het nu is. Mark: “Simpel uitgelegd komt het erop neer dat we een rolletje stof inkopen, zelf een tent ontwikkelen, die tent zelf maken en deze vervolgens in onze eigen winkel verkopen.” Mark gaat verder: “Onder de naam ‘Unico’ verkopen we deze tenten in heel Europa. Zo hebben we veel klanten in Scandinavië, Frankrijk, Duitsland en België. Zij kopen via dealers, maar ook via internet of in onze winkel”, vertelt Mark. John en Mark gaan samen veel beurzen af in Nederland en Duitsland. “Buitenlanders zien onze tenten vaak op campings staan en komen zo bij ons terecht.” Toch vinden ze de locatie van hun bedrijf op ’t Loo in Bergeijk prima. “Ja, die is prima. In de omgeving zijn veel campings en toeristen.”

’t Stoom, de oude melkfabriek

De locatie van hun bedrijf is echter niet alleen goed, maar ook uniek. Jos vertelt: “Ja, we zitten nu in ’t Stoom, de oude melkfabriek van Bergeijk.” Hij vertelt hoe dat zo gekomen is. “De eerste telefoongesprekken met de gemeente vonden daar aan het einde van augustus 2001 over plaats. Eerst voelden we ons erdoor overvallen, maar naar mate we er wat langer over nadachten, werd het plan toch aantrekkelijker.” Maar écht lang duurde dat nadenken nou ook weer niet. Jos: “Nee, drie dagen na het eerste telefoongesprek hadden we ’t Stoom gekocht.” Na de aankoop van het karakteristieke pand verhuurden de familie drie hallen. Echter groeide het bedrijf daarna dusdanig snel dat elke keer als een hal leeg kwam te staan die bij hun bedrijf betrokken werd. Wie nu door het pand rondloopt vindt op de benedenverdieping een prachtig grote winkel met naast tenten ook heel veel andere kampeer- en tuinproducten en op de bovenverdieping een indrukwekkende productieruimte met onder andere snijmachines, naaimachines, inpakmachines en een enorm magazijn.

Uitdagingen

Maar uitdagingen zijn er ook. John: “Net als veel andere bedrijven hebben wij ook moeite met het vinden van goede mensen. Je kunt je voorstellen dat de affiniteit die met name vrouwen vroeger hadden met naaimachines nu veel moeilijker te vinden is.” Dat is dan ook de reden dat er veel Polen en Oekraïners bij het bedrijf werken. John: “We werken daarom ook hard aan het vinden van goede huisvesting voor deze medewerkers.”

De Wielerronde van Luyksgestel

Bax Totaalrecreatie is al heel lang sponsor van de Wielerronde van Luyksgestel. En sinds de parcoursloterij eind jaren 80 zijn intrede deed behoort een ligstoel van Bax Totaalrecreatie tot één van de betere loterijprijzen. Jos: “Ja, we hebben met z’n allen goede herinneringen aan de wielerronde. We komen natuurlijk ook uit Luyksgestel!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *