Lars Boom heeft het naar zijn zin bij de vrouwen van SD Worx

Lars Boom profronde 2016 Luyksgestel

2023-04-06

Lars Boom won in 2016 de eerste Profronde van Luyksgestel. De Vlijmense coureur kreeg na zijn solozege Taco van der Hoorn en Boy van Poppel naast zich op het podium. Boom was net als zijn collega renners bijzonder te spreken over de op Belgische leest geschoeide profkoers. Inmiddels is hij enkele jaren geleden zelf met de actieve wedstrijdsport gestopt. Hij  is bezig aan zijn derde jaar als ploegleider, het tweede bij Team SD Worx. “Danny Stam, Anna van der Breggen en ik vormen een complementair en ervaren team. We kunnen veel van elkaar leren en leggen elk onze eigen accenten. Doordat Anna nog niet lang als renster gestopt is, kent ze het vrouwenwielrennen als weinig anderen. Van Danny leer ik tactisch veel en ik heb zelf ook wat ervaring doordat ik als renner meerdere grote wedstrijden won.”

Boom blijft vol passie als het over wielrennen gaat. “Ik heb nog altijd dat vuur in me. Ik wil nog steeds wedstrijden met de rensters van mijn ploeg winnen. Soms wil ik zelf op de fiets zitten, maar dat gaat natuurlijk niet meer. Dus probeer ik dat vuur over te brengen naar mijn rensters, zodat ze alles uit zichzelf halen om de zege voor de ploeg over de meet te trekken.”

Boom noemt Team SD Worx ijzersterk in 2023. Met Lorena Wiebes beschikt de ploeg over een van de allersnelste vrouwen ter wereld. De Europees wegkampioene uit Moordrecht heeft in enkele jaren tijd al meer dan 60 sprintzeges geboekt. Met ook nog rensters als Demi Vollering, Chantal van den Broek-Blaak en de jonge Lonneke Uneken uit eigen land, de Belgische Lotte Kopecky, tijdrijdster Marlen Reusser uit Oostenrijk (onlangs winnares Gent-Wevelgem met een grandioze solo), de Hongaarse kampioene Kata Blanka Vas en Christine Majerus, titelhoudster van het Groothertogdom Luxemburg, mag de ploeg als een van de sterksten, zo niet de allersterkste ter wereld beschouwd worden. “We hebben meerdere speerpunten, waardoor je soms harde keuzes moet maken. Maar het biedt meer kaarten en dat maakt het tactisch interessanter. Het lastigste aan de job is om vooraf te anticiperen wat er in een wedstrijd staat te gebeuren, maar binnen Team SD Worx is voldoende know-how aanwezig om het seizoen te doen slagen.”

Kasseienrit Tour de France

Het is alweer negen jaar geleden dat Lars Boom de heroïsche Touretappe over de spekgladde kasseistroken op weg naar Roubaix op zijn naam schreef. Het was de rit die ontsierd werd door valpartijen. De rit waarin Chris Froome tot opgave werd gedwongen na tweemaal te zijn gevallen. Boom benutte zijn veldritkwaliteiten – hij was niet voor niets een paar keer wereldkampioen in die discipline geweest – en liet op de laatste kasseistrook de hardrijders Nibali en Fuglsang in de steek. Alleen voorop finishte hij in Roubaix met zowat 20 tellen voorsprong op zijn naaste tegenstanders.

Van jongs af aan liet Boom zich vooral als veldrijder opmerken. Vanaf 2001 tot en met 2012 werd hij doorlopend Nederlands kampioen in de leeftijdsklasse waarin hij op dat moment uitkwam. Hij combineerde de veldritsport met het wegwielrennen en liet zich ook daarin opmerken. Zo wist hij in 2010 de proloog in Parijs-Nice te winnen en reed enkele dagen in het geel. In 2012 veroverde hij door eigen land en België de eindzege in de Eneco Tour.

Luyksgestel

Zijn overwinning in Luyksgestel weet Boom nog goed voor de geest te halen. “We zaten met een klein groepje vooruit. Uiteindelijk kwam ik alleen voorop over de finish. Het parcours was wat groter gemaakt dan in andere jaren, omdat het toen een jubileumwedstrijd was met een mooie pot prijzengeld.” Terug kijkend op zijn actieve wielercarrière waren het niet alleen de overwinningen die hij behaalde die hij als het leukste ervaren heeft. “Natuurlijk zijn dat mooie herinneringen, maar vooral ook het leven als wielrenner is een hele mooie tijd geweest. Je kwam op veel plaatsen, zag dingen die je in het normale leven anders niet mee zou hebben gemaakt.” Zijn huidige job als ploegleider bevalt hem uitstekend. In de auto achter de rensters in de wielerkaravaan met dit voorjaar al een hele serie overwinningen. “De dames komen goed overeen in de wedstrijden. Dat heeft al tot veel mooie resultaten geleid.” Of Boom in Luyksgestel opnieuw van de partij is, nu in een andere functie dan zeven jaar geleden, zal veel afhangen van het programma van de SD Worx ploeg.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *