Harrie: “Ik kijk er erg naar uit om in Luyksgestel te kunnen laten zien wat ik over de hele wereld doe!”

Harrie Lavreysen SWEL 2023

Een groot deel van de Luyksgestelse inwoners volgt hem op de voet of is op z’n minst bekend met zijn naam en de enorme prestaties die daaraan vasthangen: Harrie Lavreysen. Deze 25 jarige baanwielrenner heeft inmiddels elf wereldtitels op zijn naam staan, maar is niet vergeten waar hij ooit geboren en opgegroeid is. Luyksgestel! Voor de 55e Wielerronde van Luyksgestel komt hij samen met de teamgenoten waarmee hij goud won op de Olympische Spelen naar Luyksgestel om tijdens een unieke Sprint Cup zijn enorme krachten aan het thuispubliek te laten zien. Harrie: “Ik kijk er erg naar uit om in Luyksgestel te kunnen laten zien wat ik over de hele wereld doe!”

Herinneringen

Harrie heeft goede herinneringen aan de Wielerronde van Luyksgestel en lacht als ernaar gevraagd wordt. “Toen ik nog op de basisschool zat deed ik altijd met de schooljeugd mee, maar pas in groep 8 wist ik echt te winnen. En ons pap deed natuurlijk altijd mee aan de dikke banden race. Die haalde eigenlijk altijd wel het podium.” Door zijn enorme carrière in het baanwielrennen is Harrie lang niet meer bij de Wielerronde van Luyksgestel aanwezig geweest, de laatste keer was zelfs voordat hij baanwielrenner was, maar daar komt dit jubileumjaar verandering in.

Sprint Cup

Samen met Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Tijmen van Loon strijdt Harrie namelijk in een kwartfinale, halve finale en finale om de Sprint Cup. Zij doen dit samen met andere grote namen uit de Nederlandse baanwielrenselectie en jonge talenten. “Ik vind het echt heel erg leuk dat ik mijn teamgenoten op deze manier kennis kan laten maken met Luyksgestel, waar ze uiteraard al veel over gehoord hebben.” De Sprint Cup wordt gezien als een echte ode aan Harrie Lavreysen. Iets dat hij dik verdient nadat hij dit jaar, na al zijn eerder behaalde successen, wereldtitel 10 en 11 in de wacht sleepte en wederom Europees Kampioen werd op de Teamsprint en de Keirin en ook nog eens goud behaalde op de Sprint.

Buiten fietsen

De genoemde drie heats vinden gewoon op het bekende wegparcours plaats. Harrie zegt daarover: “Ja, dat is vrij uniek in Nederland. Sowieso fietsen wij als baanwielrenners niet vaak buiten. We doen wel eens een buitentraining, maar daar blijft het bij.” En dan lachend: “Nee, ik zou ook niet in een peloton kunnen fietsen.” Over de fietsen die de baanwielrenners meebrengen naar Luyksgestel zegt hij: “We moeten nog even bekijken of we op onze baanfiets of op een wegfiets om de Sprint Cup fietsen, dat hangt af van de veiligheid.” Het mag dus duidelijk zijn dat er heel hard gefietst gaat worden door deze zogenaamde ‘kanonnen’. Het is mede daarom dat Harrie nauw betrokken is bij de voorbereiding.

WK en Olympische Spelen

De 55e Wielerronde van Luyksgestel vindt traditiegetrouw op kermismaandag plaats en is dit jaar dus op maandag 26 juni. Voor Harrie en zijn teamgenoten vijf weken voor het Wereld Kampioenschap Baanwielrennen in Glasgow. Harrie: “Op mijn programma staat nog een Nations League in Egypte en dan vindt er een lange en intensieve periode van training plaats in opmaat naar het WK. Iets dat dit jaar trouwens een ‘Super WK’ heet omdat er diverse wielerdisciplines tegelijk aan deelnemen.” Na het WK doet Harrie nog mee aan de Track Champions League en dan gaat de focus langzaam maar zeker op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Luyksgestelse kermis

Maar eerst de Sprint Cup in Luyksgestel dus. Harrie kijkt ernaar uit. “Ja, ik heb altijd wel genoten van de Luyksgestelse kermis!” Wellicht zien we hem er de komende jaren dus vaker terug. Zeker nu hij sinds twee maanden een trotse inwoner van ’t Loo is!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *