Pim Ligthart met jonge DSM ploeg in het grote werk

Ligthart P, Luyksgestel 2016

2023-04-26

Pim Ligthart Luyksgestel 2016-1

Pim Ligthart aan de leiding in de Luyksgestelse profronde in 2016 (Foto Theo van Sambeek)

Voorlopig heeft Pim Ligthart nog geen heimwee naar de fiets. De oud-coureur uit Bergeijk heeft het in het profteam DSM uitstekend als ploegleider naar de zin. “We hebben een van de jongste ploegen in het internationale peloton. Er komen veel jongens aan die doorstromen naar het hoogste niveau. Het is met hen prettig werken.” Als hij enigszins kan is hij op kermismaandag 26 juni in Luyksgestel als toeschouwer van de partij. “Op zo’n avond vlak na het Nederlands kampioenschap is het daar vast wel weer gezellig.”

Ligthart heeft de grote Vlaamse voorjaarsklassiekers net achter de rug. Hij is thuis in Bergeijk aan het klussen met zijn vader en met schoonvader Geert Tabak. Als ploegleider is hij vaker thuis dan in zijn tijd als profcoureur. Toch is hij nog altijd wel 120 dagen in het jaar ergens in Europa in de ploegleiderswagen te vinden. “Thuis kan ik veel werk vanaf afstand doen. Er komt in de ploeg best veel computerwerk bij kijken. Het is niet alleen de jongens managen, maar ook het regelen van de logistiek behoort bij mijn werkzaamheden. De vrachtwagen en de bus moeten bij de wedstrijden geraken. En meer van dat soort dingen.”

In de herfst van 2020 flikte Pim Ligthart zijn laatste kunstje op de wedstrijdfiets. Vanwege de corona pandemie was hij pas weer in augustus net als alle collega renners in competitie gekomen. De Ronde van Spanje, bijna drie weken lang, werd voor de Nederlandse profkampioen van 2011 de laatste wedstrijd van een mooie carrière. Zijn contract bij het Franse Team Total Direct Energie liep af, zodat hij zich in de Vuelta bij een andere profploeg in de kijker wou rijden. Hij stak op de Spaanse wegen veel energie in een paar lange ontsnappingen met een kleine groep. De laatste keer, enkele dagen voor het einde, voelde hij dat hij aan zijn limiet zat. Vervolgens besloot hij na vijftien jaar wielrenner te zijn geweest er een punt achter te zetten. In januari 2021 tekende hij een contract als ploegleider bij het continentale team SEG Racing Academy. Toen die opleidingsploeg een jaar later stopte, ging hij aan de slag bij Team DSM. Daar begeleidde hij onder meer de vrouwenploeg die met Lorena Wiebes tal van successen boekte.

Pim Ligthart Luyksgestel 2016-2

Al veel eerder, in 2010 had Noord-Hollander Ligthart als lid van de Nederlandse beloftenploeg op de WK in het Australische Geelong renster Noor Tabak uit Bergeijk leren kennen. Die was eerder dat jaar in Turkije Europees kampioene geworden in de wegwedstrijd van de beloften vrouwen. Ver van huis bloeide er iets op tussen de twee leeftijdgenoten. Het duurde toen niet lang meer voordat Ligthart in Bergeijk een plaatsje vond in de ouderlijke woning van Tabak. Het liefdesstel betrok daar later een eigen huis en het gezinnetje Ligthart werd met twee kinderen uitgebreid. Die gaan inmiddels naar school. Pa Pim en ma Noor hebben afwisselend de zorg over hun kroost. Pim: “Noor werkt twee dagen als huisarts. Als ik thuis ben werkt zij wat meer.”

Als ploegleider/coach heeft Ligthart in het Vlaamse voorjaar vaak met de Britse oud-coureur Phil West in de volgwagen gezeten. “Terwijl de een aan het stuur zit, heeft de ander via de radio contact met de renners in koers. We mogen niet ontevreden zijn over de resultaten.” In de wedstrijd kan een renner als John Degenkolb met zijn ervaring de jonge coureurs aansturen. “Hij is een van de renners die er boven uit steekt. Dat kon je bijvoorbeeld in Parijs-Roubaix zien waar hij in de kopgroep door een ongelukkige val van een ereplaats werd afgehouden. Ook een jongen als Oscar Onley die uit de opleidingsploeg is doorgestroomd is heel talentvol.” In mei krijgt Ligthart zijn volgende grote klus als ploegleider. Dan zit hij aan het stuur van de DSM ploegleiderswagen in de Giro d’Italia.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *